Tilbakeblikk fra Charikot

Hei! Agnete her. Da var det min tur til å komme med en liten oppdatering om sommeren. Jeg jobbet i Charikot, en mellomstor by som ligger på ca 2000 meter over havet, med andre ord ganske godt oppe i fjellene. Sammen med mine to danske kollegaer bodde jeg i et gjestehus. Eierne av huset bodde i etasjen over oss, så de ble litt som en vertsfamilie for oss. Der fikk vi alle måltider og te når vi ville.

Da vi kom på sykehuset var egentlig standarden bedre enn vi hadde forventet. Sykehuset drives i samarbeid med en organisasjon i USA, og er derfor bedre økonomisk stilt enn mange andre sykehus i Nepal. Likevel er det ikke nok penger til å prioritere biomedisinske ingeniører som kan reparere utstyr, og dermed var det nok å gjøre for oss. Selv om standarden var bedre enn forventet, var den ikke i nærheten av hva vi er vant til, og pågangen på senteret er altfor stor i forhold til mengden pasienter det er bygget for.

IMG_7819Her er utsiden av sykehuset, med lange køer og benker med folk som venter. Hver dag kommer nesten det dobbelte av antall pasienter som senteret er bygget for.

Vi fikk vårt eget arbeidsrom hvor vi så på mange av de ødelagte tingene. Etter hvert som vi leverte tilbake ting vi hadde fikset, fikk de ansatte på sykehuset mer tillit til oss. Det viste seg da de etter hvert begynte å komme med bokser med mye mer ødelagt utstyr enn det vi i starten hadde fått vite om.

I tillegg til å reparere mye utstyr selv, jobbet vi mye sammen med de to teknikerne på senteret. De har ikke skikkelig utdanning (som er veldig dyrt i Nepal), men er delvis selvlærte og lærer av hverandre. Vi brukte en del tid på å vise dem hvordan de skulle sjekke og vedlikeholde mye av utstyret, og vi holdt også presentasjoner, både for teknikerne og sykepleierne.

IMG_2353Her holder danske Kevser og jeg presentasjon om vedlikehold og bruk av utstyr for sykepleierne. Sykepleieren på bildet var litt bedre i engelsk, og ble derfor tolk.

IMG_2354Her viser jeg sykepleierne hvordan man bruker de andre innstillingene på inkubatoren enn det de pleier.

Utenom jobbingen på sykehuset var det mye annet å finne på i Charikot. Siden det er en relativt stor fjellby, er det både futsalbane, zumba-senter, mange butikker, bar med live-musikk og restauranter og kaféer tilgjengelige.

Legene på sykehuset kunne heldigvis en del engelsk, og var veldig hyggelige. De tok oss med på restaurant og inviterte oss ofte med for å spille futsal etter jobb. Det er ikke vanlig at jenter er med å spille futsal, men både Kevser og jeg fikk være med å spille, noe som var veldig gøy! Og fint for å bli bedre kjent med kollegaene våre på sykehuset.

IMG_2356Oss skandinavene sammen med mange av legene, teknikerne og noen fra administrasjon på sykehuset.

Etter zumbagjengen fikk vite at vi hadde vært med å spille futsal, ville de også prøve. Tror ikke mange av de hadde prøvd å sparke en ball før, men veldig moro at de også ville være med. Siden jeg var den eneste som hadde spilt før, ble jeg pent nødt til å være “trener”, forklare reglene og styre treninga. Noen fra zumbagjengen jobber også på sykehuset som sykepleiere, så det var en fin måte å bli bedre kjent der også. Man merket godt at tilliten man etter hvert bygde opp var verdifull for jobben på sykehuset.

IMG_8284Her med noen av den faste gjengen på zumba, fra da vi spilte futsal. Veldig gøy!

Alt i alt er jeg kjempefornøyd med oppholdet i Charikot. Vi har lært mye selv, og også fått lære bort mye til de ansatte ved sykehuset. Håper dette bidrar til at utstyret holder lenger og at enda flere pasienter kan dra nytte av det. De lokale har vært så snille mot oss, og virkelig latt oss ta del i det sosiale i byen, både ved feiringer av ulike festivaler, og dagligdagse ting som å drikke te sammen (uansett når og hvor – man får alltid servert te!).

Dette var den siste oppdateringen fra Project Nepal NTNU sommeren 2019. Håper det har vært spennende å følge med på hva vi har brukt sommeren på. Vi vil også benytte muligheten for å takke alle sponsorer som har gjort dette mulig. Uten dere ville vi ikke kunne dratt til Nepal og hjulpet små sykehus som trenger all den støtten de kan få – tusen takk! Vi vil også ønske neste års deltakere lykke til!

 

 

 


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s